Ожина

 IMG_1378 - Копія                                                     Блек Санін

Сорт ожини раннього строку достигання, отриманий в Америці, в штаті Меріленд, доктором Скоттом. Має потужну силу росту, формує довгі, до 4-5м пагони, повністю безшипі. До хвороб стійкий, ознак захворювання не спостерігалось. Молоді пагони стеляться по землі, де і зимують під снігом, а весною піднімаються і підв’язуються до шпалери. Без укриття витримує до -20 градусів, нище – підмерзає і знижує урожайність, при -25 вимерзає до рівня снігового покриву. Ягоди подовгасті, чорні, блискучі, вагою до 8грамів, достигають неодночасно, збір на протязі трьох тижнів. Достиглі ягоди дуже смачні, з своєрідним ароматом, при перестиганні осипаються і втрачають транспортабельність. Сорт високоурожайний. Розмножується вкоріненням верхівок пагонів.         

 

 

 

IMG_1377 - Копія    Оркан

Сорт ожини середнього строку достигання. В умовах Західного Полісся починає достигати в перших числах серпня. Отриманий в Польші, доктором Яном Данеком. В створені сорту використовувавсь Блек Сетін, англійські сорти і місцеві, гірські форми. Кущ формує потужні розгалужені пагони, які спочатку ростуть вертикально, потім горизонтально. Довжина пагонів до 3 метрів. Сорт безшипий, стійкий до грибкових хвороб і шкідників. Хоча має підвищену морозостійкість, в Україні необхідно вкривати, при температурі -25 може бути без урожаю. Ягоди великі, подовгасті, чорні з блиском, вагою 7-9 грамів, достигають неодночасно, збір проводять три тижні. Достиглі ягоди смачні, солодкі з легкою кислинкою, перестиглі втрачають транспортабельність. Розмножується вкоріненням верхівок пагонів.

 

 

 

Флінт Ожина американської селекції. Пагони прямостоячі, сильно розгалужені, шипуватість середня. Шипи короткі, але гострі, розміщуються рідко. Краще вдається при вирощуванні на двохрядній шпалері. Сорт стійкий до хвороб і шкідників. Морозостійкість вища -30 градусів, вирощується в неукривній культурі. Ягоди темно-фіолетові, середньою вагою 3-6 грамів. Смак посередній, солодкуватий, з ледь помітною кислинкою, дещо терпкуватий. Дозрівають на початку серпня.При перезріванні втрачає смак і транспортабельність. Розмножується кореневою порослю і зеленими живцями в парниках. Урожайність досліджується.