Слива — характеристика сортів

IMG_0807Блюфрі

Сорт сливи пізнього терміну достигання,  американської  селекції, отриманий від схрещування Стенлей і Президент. Дерево середньоросле, з овальною і дуже рідкою формою крони. Морозостійкість  сорту вища за середню, витримує зниження температури до -30 градусів. Стійкість до грибкових хвороб висока.

Важливою ознакою сорту є самоплідність, і швидкоплідність. В плодоношення вступає на 4 рік.

Плоди в Блюфрі дуже великі, вагою до 80 грамів,  овальні, асиметричні, шкірка тонка, темно-синя, з суцільним пруїновим нальотом. Мякоть  світло-зелена, щільна, приємного, освіжаючого  смаку, солодка без кислоти. Кісточка  відокремлюється від м’якоті задовільно, злегка рве боки.

Достигають в середини, і до кінця вересня, . Можуть більше місяця зберігатись в холодильнику.

Блюфрі один з кращих пізніх сортів , завдяки чому подовжується термін споживання свіжої сливи.

Плоди також придатні для переробки, можна сушити чорнослив.

 

 

 

???????????????????????????????                           Вереснева

Сорт сливи пізнього терміну достигання. Дерево середньоросле, формує пірамідальну крону, пагони відростають від провідника під гострим кутом, тому необхідно відгинати гілки, можна з підпилом. Морозостійкість висока, до грибкових хвороб сорт відносно стійкий. В плодоношення вступає на 4-5 рік, плодоношення щедре. Самобезплідний, але є добрим запилювачем для інших сортів.

Плоди овальні, темно-сині з коричневими плямами, покриті пруїновим нальотом, вагою 30-40 грамів. М’якоть зеленувата, щільна, високих смакових якостей. Кісточка добре відокремлюється від м’якоті, транспортабельність хороша. Плоди придатні для виготовлення чорносливу, споживання у свіжому вигляді, переробки. Достигають  в середині  вересня.            

                        

 

IMG_0101 Каліпсо

Новий сорт сливи польської селекції, отриманий від схрещування Чачакської Лепотіки і Опала. Каліпсо – це типова угорка, дерева сильнорослі, формують загущену пірамідальну крону. В плодоношення вступають рано, на 3-4 рік. Зимостійкість висока. Стійкість до грибкових хвороб підвищена, сорт стійкий до шарки. Каліпсо самоплідний, і є добрим запилювачем для інших слив.

Плоди вагою 30-40г, яйцевидні, сині з пруїновим нальтом, кісточка добре відділяється від м’якоті. Достигають рано, в кінці липня на початку серпня, можуть опадати, транспортабельність плодів висока.

М’якоть жовто-зелена,щільна, солодка, приємного десертного смаку, використовується для споживання у свіжому вигляді, різноманітної переробки, а особливо для виготовлення чорносливу. Це найкращий з ранніх сортів для чорносливу — щільна м’якоть і дуже раннє достигання дає можливість повністю або частково висушувати на сонці.

Каліпсо добре росте і плодоносить на Західному Поліссі.

???????????????????????????????                         Киргизька пречудова

Сорт сливи середньораннього терміну достигання, отриманий від схрещування сортів Ісполінська і Вашингтон. Дерева середньорослі, формують пірамідально-округлу крону, морозостійкі, переносять морози до -34 градусів, відносно стійкі до грибкових хвороб. В плодоношення вступають на 3-4 рік. Самоплідність низька, потребує запилювача.

Плоди великі, вагою 50-60г, окремі бувають до 80г, темно-сині, дещо асиметричні з пруїновим нальотом. М’якоть щільна, світло-зелена, дуже доброго, десертного смаку. Достигають на початку серпня, можуть близько двох тижнів висіти на дереві, і робляться ще смачнішими. Кісточка маленька, добре відділяється від м’якоті.  Товарність плодів висока, транспортабельність хороша.

Найкраще вдається в місцях захищених від вітрів.

   

 

IMG_0569 - Копія                                                Стенлей 

Давній сорт сливи пізнього терміну достигання. Угорка.  Дерево сильноросле, формує компактну, високоовальну крону. Зимостійкість середня, без особливих пошкоджень витримує морози до -28 градусів. Стійкість до хвороб середня. Плоди можуть пошкоджуватись літньою формою моніліозу. Сорт стійкий до вірусу шарки, цей фактор повертає сорту популярність. Позитивна ознака сорту – самоплідність і те, що Стенлей є хорошим запилювачем для багатьох  самобезплідних слив.

В плодоношення вступає на 4-5 рік, родить щедро і стабільно.

Плоди вагою 35-45 грамів, овально-продовгуваті, темно-сині, майже чорні, з густим сизим нальотом. М’якоть  жовтувата, дуже щільна, що дозволяє виготовляти високоякісний чорнослив.

Смак приємний – кислувато-солодкий, кісточка добре відокремлюється від м’якоті.

 

???????????????????????????????

   

                   Чачакська рання

Сорт сливи-угорки отриманий в Югославії на дослідній станції Чачак, від схрещування сортів Венгерка Вангенгейма і Вегерка звичайна. Дерева середньорослі, формують компактну крону. Дуже швидкоплідні, можуть заплодоносити на 2-3 рік росту в саду. Морозостійкість середня, бажано висаджувати в місцях захищених від вітрів. Стійкість до грибкових хвороб висока.

Плоди овальні, подовгасті, фіолетові з пруїновим нальотом, несеметричні, вагою 35-40г. Кісточка маленька, гостра, добре відділяється від м’якоті. Достигають дуже рано, на початку серпня. Смак приємний, десертний. Використовуються для споживання свіжими, можна переробляти, сушити чорнослив.

Один з кращих сортів раннього терміну дозрівання.

 

Саджанці даних сортів сливи можна купити по ціні від 35-40гр  Див. прайс