Яблуня — характеристика сортів

IMG_0010 - КопіяАрбат – колоновидна яблуня.

Природній напівкарлик, формує строгу колону з міцною деревиною і короткими бічними гілками, плодові кільчатки густо розміщені на стовбурі і гілочках. Сорт осіннього строку достигання, характеризується високою стійкістю до грибкових хвороб, в тому числі і до парші, хорошою морозостійкістю, схильний до перевантаження урожаєм, потребує нормування зав’язі.

Плоди не великі (80-100г) покриті червоним розмитим рум’янком, соковиті, дещо кислуваті, м’якоть не щільна, біла, біля шкірки буває червонувата,  використовуються для переробки — повидла, пастили та ін.  Достигають в другій декаді вересня, зберігаються до середини листопада. Плоди чисті без пошкоджень паршею, стійкі проти плодожерки.

Колоновидні яблуні часто використовуються в дизайні, гарно виглядають в групових насадженнях, можна ними обсаджувати алейки, клумби, грядки. Щоб не втратити декоративність необхідно слідкувати, щоб верхівка росла в один стовбур. Схема посадки на середньо рослій підщепі 50- 80см в ряду, міжряддя – 2м.. можливі двохрядні посадки.

 

???????????????????????????????                                             Амулет

Ранньоосінній сорт яблуні селекції Інституту садівництва УААН. Дерево сильноросле, сорт інтенсивного типу плодоношення. Вирізняється середньою  урожайністю, хорошою зимостійкістю в умовах Полісся. Сорт імунний проти парші, високостійкий проти борошнистої роси. В плодоношення вступає рано, на 3-4 рік.  Старші дерева можуть плодоносити періодично.

Плоди великі (160 — 260г. максимально 350гр) покриті густим червоним рум’янком, при дозріванні можуть осипатись.

Смак десертний, кисло-солодкий, збалансований вміст цукрів і кислот, 5 балів, м’якоть кремова, соковита, з відчутним присмаком дюшесу.

Достигання розтягнуте, з початку вересня до початку жовтня, в холодильнику зберігаються до січня. Плоди високотехнологічні, придатні для виготовлення марочних соків, пюре, для дитячого харчування. Урожайність

 

                                                                                                        Бені Шогун

???????????????????????????????Пізньозимовий сорт яблуні Бені Шогун, є клоном сорту Ятака, який є також бруньковою мутацією знаменитого японського сорту Фуджі. Сорту  Фуджі потрібно довгий період  вегетації, тому його в Україні можна вирощувати тільки в південних областях, а от Бені Шогун достигає на два-три тижні раніше і тому пробуємо його садити в північних областях.

Даний сорт генетично є сильнорослим, тому краще його щеплювати на напівкарликову підщепу, тільки не на М-26, тому що достигання на ній затягується. За деякими даними сорт має середню морозостійкість і дерева можуть пошкоджуватись бактеріальним опіком.

Останні зими були мало морозними, при температурі в січні -27 градусів на наших деревцях  підмерзань  не спостерігалось. Паршою листя і плоди пошкоджуються середньо. Щоб отримати чисті плоди необхідно 3-4 обприскування фунгіцидами.

Плоди середніх розмірів 150-180гр, рум’яні, дуже гарні на вигляд , злегка вкриті пруїновим нальотом. Знімати, в нашій зоні, необхідно якомога пізніше з 15-20 жовтня.

М’якуш в міру щільний, насиченого жовтуватого кольору, дуже соковитий, смак солодкий без кислоти,  можна їсти прямо з дерева. Проте, яблука добре зберігаються до квітня і довше. Під час зберігання не в’януть, і не втрачають товарності і смакових якостей. На жаль, із-за не достатньої кількості тепла, не набирають екзотичного присмаку і аромату в нашій місцевості.

Даний сорт потребує більш детального вивчення, і залишиться, скоріше, любительським сортом.

                                                                                    Глостер

??????????????????????????????? Пізньозимовий сорт яблуні німецької селекції отриманий від схрещування сортів Глокенапфель і Ріхард Делішес.

Дерева даного сорту відзначаються великою силою росту, крону формувати важко, основні гілки відходять від провідника під гострим кутом, квіткові бруньки закладаються на кінцях приростів, потрібна кваліфіковане обрізування. Глостер краще вдається на карликових підщепах, в плодоношення на яких вступає на 3-4 рік.

Плоди темно-червоні з ледве помітними білими крапками, конічні, дуже гарні, середньою вагою 150-180гр.

М’якоть середньої щільності, кремова,  соковита, доброго смаку, є своєрідний присмак і аромат, дещо кислуваті. В холодильних камерах берігаються  добре до березня-квітня, в звичайних погребах — гірше, кислоту втрачають повільно. Знімальна стиглість настає пізно, з 10-15 жовтня.

Морозостійкість, в умовах України, достатньо висока. До парші сорт не стійкий, необхідні  обприскування фунгіцидами.

Слід зазначити, що Глостер має дуже життєздатний пилок і є дуже хорошим запилювачем для більшості сортів, що одночасно квітують. Із-за складності вирощування Глостер втрачає інтерес в садівників.

 

IMG_0018 - КопіяДелічія

Сорт американської селекції, осіннього строку достигання. Дерево формує компактну крону, достатньо зимостійке в зоні Полісся, високостійке проти парші і борошнистої роси.

Сорт швидкоплідний, в плодоношення вступає на 2-3 рік росту в саду, дуже урожайний. Плоди великі 150-190г, темно-червоні, дуже соковиті, відмінного кисло-солодкого смаку. Дозрівають на початку вересня, зберігаються два тижні, в холодильнику 2 місяці. Придатні для виготовлення високоякісних соків. Плоди недостатньо стійкі до плодових гнилей, особливо у дощові роки, в місцях з підвищеною вологістю.

Сорт цінується за високі смакові якості, невибагливість до умов вирощування, високу щорічну урожайність, високу зимостійкість.

 

 

 

IMG_0813Ентерпрайз

Пізньозимовий сорт яблуні американської селекції, отриманий від численних насичуючих схрещувань імунної форми Malus floribunda і сортів Голден Делішес, Старкрімсон, Мекіншош і Рем Бьюті. Сорт успадкував ген Vf, і є імунним до п’яти рас парші, до інших грибкових хвороб слабосприятливий, до бактеріального опіку не стійкий.

Дерева середньої сили росту, швидкоплідні, плодоносять щедро і щорічно. Дуже легкий у формуванні крони — скелетні гілки відходять від провідника під тупим кутот. Морозостійкість, в умовах Полісся  середня, -32 витримують з незначними підмерзаннями. Ентерпрайз, в нашій зоні, сприятливий до хвороб кори. Плоди середніх розмірів, округлі, дуже гарні, майже вся поверхня вкрита темно-червоним розмитим рум’янком. Смак приємний, кисло-солодкий, оцінюється в 4,5 балів. Плоди необхідно знімати максимально пізно, в середині жовтня, споживання з листопада по березень. На кислих ґрунтах плоди можуть ловити підшкірну плямистість, необхідні обприскування препаратами кальцію.

 

???????????????????????????????

                         Едера                                                            

Ранньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення селекції Інституту садівництва УААН. Довгий час сорт належав до клубного на території України. Вирізняється швидкоплідністю, щорічним плодоношенням, середньою урожайністю високотоварних плодів гарного темно-червоного кольору, імунністю до парші, високостійкий до борошнистої роси, зимостійкість висока. Дерево швидкоросле, сорт дуже високорослий, важкий у формуванні крони, квіткові бруньки закладає на кінцях приростів.

Плоди великі, вагою 170-220г, окремі до 400г, ширококонічні. Для отримання великих плодів необхідне проріджування завязі, як і для більшості сучасних сортів. М’якоть кремова, соковита, доброго солодкуватого смаку, кислинка майже не відчувається. В м’якоті чуть не вистачає соковитості, про те смак споживачам подобається. Знімальна стиглість настає на початку жовтня, споживча з листопада по січень. Використання плодів універсальне. Едера кращий смак набирає в південному Поліссі.

 

Калвіль сніговий

Зимовий сорт яблуні української народної селекції. Дерево високоросле, зимостійке, стійкість до хвороб середня. Плодоносить щедро і щорічно. Плоди середніх і великих розмірів, соломянисто-жовті, інколи з рум’янком на сонячній стороні, приємного кисло-солодкого, освіжаючого смаку, соковиті. В підвалі лежать до лютого, знімаються з дерева на початку жовтня. Хоча сорту більше ніж двісті років, він не втратив своєї актуальності і цінується за невибагливість до умов вирощування, щорічну і високу урожайність, приємний смак плодів.

Останнім часом відновлюютиься промислові насадження Калвіля снігового, як кращого жовтоплідного сорту для північних областей України. До недоліків відносимо — сприятливість до парші і середній розмір плодів.

???????????????????????????????

                         Катерина

Пізньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення виведений в ІС УААН. Сорт середньорослий, достатньо зимостійкий в умовах Полісся, швидкоплідний, починає плодоносити на 3-4 рік. Плодоношення щедре і щорічне. До грибкових хвороб середньостійкий, необхідні профілактичні обробки від парші.

Плоди великі, 160-190г, конічні, мають прекрасні смакові якості, м’якоть щільна, соковита, добре зберігаються до травня, споживати можна з грудня місяця. Смак і структура м’якоті нагадує Голден Делішес, тільки грушевий присмак відсутній. Забарвлення плодів не яскраве, розмитий полосатий рум’янок на сонячній стороні, при дозріванні робиться більш інтенсивний. На старших деревах плоди можуть дрібнішати, тому необхідне омоложуюче обрізання. Катерина, один з сортів, плоди якого набирають високі смакові якості в умовах півночі України.

       

                                         Коштеля

Старовинний пізньоосінній сорт яблуні польського походження, дуже популярний в Західній Україні, Білорусії. Дерево високоросле, зимостійке, сприятливість до грибкових хвороб середня, може обходитись без обробітку пестицидами. В плодоношення  на сіянцевій підщепі вступає пізно, краще вдається на карликовій або напівкарликовій підщепі. В старшому віці схильне до періодичності в плодоношенні, тому необхідно проріджувати зав’язь, якість плодів при цьому покращиться. Слід враховувати, що хорошого смаку набирають тільки жовті, добре окрашені яблука, дрібні і зелені будуть не такі смачні.

Яблука в Коштелі великі, яскравожовті з легким загаром і численними підшкірними яскравими крапками, достигають з кінця вересня до середини жовтня, і зразу їх можна споживати. М’якоть щільна, дуже соковита, солодка без кислинки, має гармонійне співвідношення цукрів і приємний присмак, тому яблука дуже подобаються і дітям, і дорослим. Лежать вони до січня і довше, в’януть, але смаку не втрачають.

Коштеля популярна в любительському садівництві.

                                                                     Мекінтош

Ранньозимовий сорт канадської селекції, знайдений в 17сторіччі в штаті Онтаріо. Дерево середньоросле, достатньо морозостійке в умовах Полісся, стійкість проти борошнистої роси висока, проти парші низька. Плоди вагою 150-180г. округло-конічні, покривне забарвлення темно-бордове з ледь помітними світлішими смугами, покриті густим пруїновим нальотом. М’якоть напівмасляниста, біла з червоними прожилками, десертного, винно-солодкого смаку, з приємним присмаком. Знімальна стиглість настає в кінці вересня, споживча з грудня до середини лютого. Дозрілі плоди опадають, зі збором не треба зволікати. Старші дерева можуть плодоносити періодично. Сорт популярний у садоводів-любителів, в промислових насадженнях вже не висаджується, цінується за гарний смак плодів, широко використовується в селекції, з його участю виведено багато нових сортів.

IMG_0013 - КопіяСпартан

Зимовий сорт яблуні канадської селекції, отриманий від схрещування Мекінтош і Жовтий Ньютаун.  Дерево середньо росле, зимостійке, слабо сприятливе до грибкових хвороб, до бактеріального опіку недостатньо стійке. В пору плодоношення вступає рано, родить щедро і щорічно, в старшому віці плоди дещо здрібнюються, необхідне омоложувальне обрізування. Плоди середні і великі (120-180 г.), гарні, темно-червоні з сизим нальотом. Смак відмінний, кисло-солодкий з приємним присмаком карамелі, м’якоть біла. Знімальна стиглість наступає з кінця вересня, споживча з жовтня, зберігаються до лютого. Достиглі плоди не опадають, і не перезрівають. Цінується за гарний смак плодів і невибагливість до умов вирощування.

Спартан один з найкращих ранньозимових сортів. Чудовий смак, аромат і дуже привабливий зовнішній вигляд запамятаються споживачеві.

 

 

                                                                                                ???????????????????????????????Скіфське золото 

Ранньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення виведений в ІС УААН від схрещування  Хонейголд  х гібридна форма SR 0523.  Сорт середньорослий, зимостійкий в умовах Полісся,дуже швидкоплідний, починає плодоносити на 2-3 рік після посадки в сад на підщепі Р-60. Плодоношення щедре і щорічне, бажано  проріджувати завязь щоб не здрібнювались плоди. Скіфське золото імунне до чотирьох рас парші і високостійке до борошнистої роси. До грунтів вибагливе, особливо погано росте при нестачі калію.

Плоди великі, 160-190г, максимально 300гр. конічні, мають прекрасні смакові якості, м’якоть середньої щільності, соковиті, добре зберігаються до січчня, споживається з жовтня. Забарвлення плодів зелено-жовті інколи з румянцем,  гарна форма, гарний товарний вигляд. Обривають плоди з 25 -30 вересня.

Скіфське золото гарний жовтоплідний сорт придатний для вирощування органічної продукції. На нашу думку — Скіфське золото найкращий пізньоосінній сорт.

 

 

???????????????????????????????Флоріна

Пізньозимовий сорт яблуні французької селекції. Дерево середньоросле, зимостійкість середня, але достатня для Західного Полісся. Сорт імунний до парші і високостійкий до борошнистої роси, до умов вирощування невибагливий. При відсутності нормування урожаю плоди здрібнюються, дерева перевантажуються, і тому в старшому віці можуть плодоносити періодично. Плоди середні і великі, округлі, з гарним малиново-фіолетовим забарвленням, з численними білими підшкірними крапками, з сизим нальотом. Смак простий, солодкий, з незначною кислинкою, м’якоть щільна, кремова, соковита. Знімати яблука потрібно пізніше – з середини жовтня, споживання з листопада по червень. Флоріна найкращий сорт для нашої кліматичної зони, як для промислового і любительського вирощування.

 

 

 

IMG_0008 - Копія

Пінова

Пізньозимовий сорт яблуні, виведений в Німеччині за участю сорту Голден Делішес і Клівія. В нашій зоні (Західне Полісся) демонструє високу морозостійкість, середню стійкість проти грибкових хвороб, високу урожайність плодів високих смакових якостей. Дерево швидкоросле, легко формує крону, гілки відходять від провідника під кутом близьким до прямого. Дуже швидкоплідне, на насінневій підщепі вступає в плодоношення на третій рік. Плоди  червоно-штрихуваті, в загущеній кроні менш забарвлені, дещо не стабільні за розмірами. Знімальна стиглість наступає з початку жовтня, по можливості необхідно знімати пізніше, при відсутності сильних заморозків — аж до 20 жовтня.Споживча з середини січня по червень. Найкраще зберігаються в вологому сховищі, в сухому будуть в’янути, так як мають дуже тонку шкірку.

В процесі зберігання забарвлення стає більш насиченим, кислотність втрачається, смак поліпшується. Пінова — сорт для цінителів насиченого смаку, тонкого аромату. Мякуш в плодах кремовий, дуже щільний, і дуже дрібнозернистий, несхожий на інші сорти яблук. Дегустаційна оцінка смаку—4,8 балів.

 

IMG_0011 - КопіяТеремок

Осінній сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення, виведений в Інституті садівництва УААН. Дерево середньоросле, формує компактну крону. В плодоношення вступає з 2-3 річного віку. Плодоносить щедро і щорічно, швидко нарощує урожайність. Зимостійкість вище середньої, стійкість до грибкових хвороб середня.

Плоди великі, середньою вагою 160-200г, конічні, яскравого червоного кольору. М’якоть ніжна, кремова, дрібнозерниста, дуже смачна- кисло-солодка. Знімальна стиглість наступає в середині вересня, найкращий смак набирає через місяць, зберігаються плоди до грудня.  Сорт Теремок набирає популярності в садоводів-любителів і фермерських господарствах за швикоплідність, гарне забарвлення плодів, високу урожайність і насичений смак.

 

 

???????????????????????????????Топаз

Пізньозимовий сорт яблуні  чеської  селекції, отриманий від схрещування сортів Рубін і Ванда. Сорт є імунним до парші, високостійкий до борошнистої роси.

Дерева Топаза мають середню силу росту, крону формують добре, плодоношення змішане – на кільчатках і плодових прутиках.

Плоди округлі, сильно стиснуті до полюсів, середньою вагою 180-220грамів, жовті з полосатим рум’янком, що покриває майже весь плід. Знімальна стиглість настає з 5 -10 жовтня.

М’якоть в міру щільна, соковита, має насичене кремове забарвлення. Смак приємний кислувато-солодкий, яблука споживаються свіжими з лютого і по квітень, також йдуть на виготовлення марочних соків.

Морозостійкість сорту вище середньої, при температурі  більше -32 може злегка підмерзати. Більше від інших листя даного сорту полюбляє зелена яблунева тля, необхідно слідкувати, щоб вчасно провести обприскування.

Топаз – цінний імунний сорт для вирощування органічної продукції.

Правильна посадка яблуні — гарантія успіху.