+38067 9455 394 +38097 2231 687
info@mysad.org.ua
Волинська обл. м. Ковель

Груша

Бере літня

Сорт груші літнього терміну достигання, розмножений, описаний і вивчений О.Е.Берендеем на Краснокутській дослідній станції садівництва. Дерево має велику силу росту, формує широкопірамідальну крону. Відзначається високою морозостійкістю, стійкістю проти грибкових хвороб. В плодоношення вступає рано, на 4-5 рік на сіянцевій підщепі. Плоди великі до 200г, зелено-жовті, можуть мати невеликий рум’янець на сонячній стороні. М’якоть біла, напівмасляниста, приємного кисло-солодкого смаку, дегустаційна оцінка 4,4-4,6 балів. Знімальна і споживча стиглість настає на початку серпня. Як всі літні сорти груш необхідно знімати завчасно, за 7-8 днів до стиглості, тоді вони наберуть хорошого смаку, на дереві ж перестигають і м’якоть робиться рихлою. Транспортабельність плодів середня, зберігаються мало. Бере літня рекомендується для північних районів як морозостійкий, невибагливий до умов вирощування сорт.

Улюблена Клаппа

Сорт груші літнього строку достигання, виведений в Америці, в 19 сторіччі Т.Клаппом.

Дерево високоросле, при формуванні крони необхідно відгинати і вкорочувати гілки, щоб сформувати міцний скелет. Морозостійкість середня, в старших дерев вища, достатня для вирощування в усіх зонах України. Як і всю грушу рекомендується садити в захищених від вітрів місцях і уникати западин, де збирається холодне повітря. Після підмерзання дерева швидко відновлюються. Стійкість до грибкових хвороб середня, плоди і листя ушкоджуються паршою в незначних кількостях. В плодоношення вступає пізно, на 6-7 рік, плодоносить щедро і стабільно. З підщепою айвою проявляє повну несумісність.

Плоди достигають з середини серпня, збір на декілька днів раніше. Зберігаються два-три тижні. Мякоть біла, масляниста, солодка з приємною кислинкою, відмінного смаку. Груші мають дуже гарне забарвлення – жовті з червоним рум’янком.

Сорт дуже популярний і поширений в приватному і промисловому секторі, часто використовувався в селекції.

Вродлива

Осінній сорт груші інтенсивного типу плодоношення селекції ІС УААН, отриманий від схрещування сортів Бере Боск і Олів’є де Серр в умовах Львівщини.  Селекціонери В.П.Копань і К.М.Копань.

Вирізняється швидкоплідністю, високою і регулярною врожайністю. Дерево середньоросле,  формує компактну, оберненопірамідальну крону. До грибкових хвороб стійке, паршою не пошкоджується. Зимостійкість середня, для посадки краще підбирати захищені від вітрів місця. В плодоношення вступає рано, на 3-4 рік.

Плоди дуже великі, вагою 300-350г, дуже гарні світло-зелені з яскравим червоним рум’янком. М’якоть кремова, дуже соковита, напівмасляниста, відмінного кисло-солодкого смаку. Достигають на початку жовтня, зберігаються до середини листопада.

Вродлива має дещо ламку деревину і під вагою великого урожаю можуть ламатись окремі гілки, тому необхідно ставити підпорки.

Вижниця

Сорт української селекції, осіннього строку достигання, інтенсивного типу плодоношення, отриманий В.П.Копань і К.Н.Копань від схрещування Бере Гарді і Жозефіна Мехельська. Дерево високоросле, крону необхідно формувати відгинанням і деформацією гілок. Сорт достатньо морозостійкий в умовах півночі України, стійкий до грибкових хвороб. В плодоношення вступає на 6-7 рік, на насіневій підщепі, на айві на 3-4рік. З айвою ІС-2-10 сумісність хороша. Плоди подовгасті, грушовидні, дуже великі 300г і більше, зелені, легкооржавлені, при дозріванні золотисті. М’якоть соковита, масляниста, без грануляцій, дуже смачна, з мигдальним ароматом. Знімальна стиглість настає з 15-25 вересня, споживаються до кінця жовтня, в холодильнику зберігаються до кінця січня.

Вижниця – один із найкращих осінніх сортів української селекції.

Деканка дю Коміс

Старовинний французький сорт, пізньосіннього терміну достигання. Дерева середньорослі, середньозимостійкі, садити необхідно в захищених  від вітрів місцях. До ґрунтів вибагливий, проти грибкових хвороб має високу стійкість. В плодоношення вступає на 6-7 рік, урожайність нарощує повільно. З айвою добре сумісний, і починає плодоносити на 3 рік. Плоди правильної грушовидної форми, жовті з червоним бочком, і численними підшкірними цятками, вагою до 300г, на айві до 400г, знімаються в кінці вересня, споживаються – жовтень, листопад. Плоди дуже смачні, солодкі, з благородною кислинкою. М’якоть кремова, масляниста, дуже соковита.  Сорт заслуговує на ширше розповсюдження, цінується за високі смакові якості.

???????????????????????????????Ноябрська

Піньоосінній сорт груші виведений в Молдавії від схрещування сортів Ніколай Крюгер і Тріумф Вієнни. Автор сорту Ксенія Дашутіна. Дерево середньоросле, з розлогою кроною. Морзостійкість  середня, в суворі зими підмерзає приріст, генеративні бруньки. В плодоношення, на насінневій підщепі вступає на 6 рік, на айві на 3-4 рік, сумісність з айвою добра. Урожайність невисока, але стабільна, дерево урожаєм не перегружається, плоди не здрібнюються. Вони правильної грушовидної форми, середня вага  250г, окремі можуть досягати 600г. М’якоть напівмасляниста, дуже соковита, дуже смачна, з приємним грушевим ароматом. Знімальна стиглість настає в середині жовтня, споживча в листопаді. Достиглі плоди не опадають, міцно тримаються на дереві.  Ноябрська дуже популярна в країнах Європи, зокрема в Польші, де вона вирощується під назвою Ksena.

На Поліссі її найкраще вирощувати на морозостійких штамбоутворювачах, або на насінневій підщепі.

 

???????????????????????????????                                      Талгарська красуня

Осінній сорт груші, виведений в Казахстані, від вільного запилення Лісової красуні, можливо пилком уссурійської груші. Автор сорту А.Н.Кацейко Дерева даного сорту середньорослі, легко формують широкорозлогу крону, скелетні гілки часто відходять під кутом близьким до прямого. Зимостійкість сорту підвищена, підмерзань в звичайні зими не спостерігалось. Стійкість до грибкових хвороб висока, до грунтів і агротехніки не вибаглива. Талгарська красуня один із сортів, який вирощується з мінімальним доглядом, може використовуватись як скелетоутворювач для менш морозостійких сортів.  В плодоношення вступає рано, на 4-5 рік, на вегетативній айві, з якою добре сумісний і може слугувати посередником для несумісних сортів, на 3-4 рік.

Плоди середні вагою 160г., з віком дерева здрібнюються, на айві більші і одномірні.  За формою видовжено-грушоподібні, зеленуваті з численними підшкірними крапками, з гарним малиновим рум’янком. М’якоть кремова, соковита, хрустка, подібна до азіатських груш. Смак хороший, солодкий, аромат приємний. Знімальна стиглість настає вкінці вересня, запізно зняті плоди перезрівають і буріють. Транспортабельність висока.

Сорт набирає популярності в Україні

Етюд

Зимовий сорт груші інтенсивного типу плодоношення, української селекції. Отриманий В.П.Копань і К.Н.Копань від схрещування сортів Бере Гарді і Жозефіна Мехельська. Дерево формує невисоку, компактну крону, тому добре вдається на сіянцевій підщепі, також добре сумісний з айвою ІС-2-10.

Відзначається достатньою морозостійкістю в умовах Полісся, стійкістю до грибкових хвороб. В плодоношення вступає рано – на 3-4 рік, плодоносить щедро і щорічно, урожайність нарощує швидко. Плоди великі, масою від 180 до 300г., коротко грушовидні зеленувато-сірі, при достиганні жовто-сірі. М’якоть кремова, масляниста, без грануляцій, смак десертний, кисло-солодкий, з сильним ароматом троянди. Знімальна стиглість настає з середини жовтня, споживання з листопада, в сховищі лежать до лютого, можуть трохи в’янути, але смаку не втрачають. Етюд набуває популярності в промислових і аматорських насадженнях.

???????????????????????????????Стрийська

Пізноьозимовий сорт груші інтенсивного типу плодоношення, української селекції. Отриманий В.П.Копань і К.Н.Копань від схрещування сортів Берре Гарді і Парижанка. Дерево високоросле, формує високу широкопірамідальну крону, дуже швидкоплідне, вступає в плодоношення на 3-5 рік на насінневій підщепі. Зимостійкість сорту, в умовах Західного Полісся, висока. Стрийська стійка до грибкових хвороб, до умов вирощування мало вибаглива. Плоди великі , 260-360г, подовгасті, сірувато-зелені, при дозріванні набувають гарного золотистого кольору. З айвою має добру сумісність, але в окремі роки на айві може бути пізньоосіннього строку достигання. Плодоношення щедре і щорічне. М’якоть кремова, соковита, напівмасляниста, дуже солодка, з легким мигдальним ароматом. Сорт для солодкоїжок – цукор переважає кислоту, тому дегустаційна оцінка не висока 4,0-4,25 балів. Знімальна стиглість плодів з середини жовтня, по можливості необхідний максимально пізній збір. В звичайному сховищі плоди зберігаються  до березня.

Стрийська придатна для промислових і любительських насаджень, і заслуговує на широке впровадження. Один з небагатьох сортів, що добре набирає цукор в умовах обмеженого тепла.