+38067 9455 394 +38097 2231 687
info@mysad.org.ua
Волинська обл. м. Ковель

Поричка — характеристика сортів, переваги, недоліки

IMG_1297 - КопіяСвятомихайлівська

Сорт порички середньораннього терміну достигання. Отриманий в 1985 році в ІС УААН від схрещування сортів Йонкхер Ван Тетс і Алтайська рання. Автори сорту відомі українські селекціонери  К.Н. Копань, В.П.Копань.

Сорт відзначається високою стійкістю до грибкових хвороб, підвищеною посухостійкістю. Кущ середньої сили росту, пагони прямостоячі.

Ягоди яскраво-червоні, одномірні, вагою до 1.5г, формують довгі китиці. Смак приємний кислувато-солодкий, десертний. Довго висять на кущі, не осипаються.

Можна споживати свіжими, або виготовляти високоякісні продукти переробки.

Святомихайлівська – один з найкращих в українській селекції і найперспективніший сорт для любительського і промислового вирощування.

 

IMG_0059 - Копія Світлиця

Сорт порички середнього терміну достиганя. Отриманий в Львівському філіалі ІС УААН від схрещування сортів Фертоді пірос і Йонкхер Ван Тетс . Селекціонери З.А.Шестопал і Г.С.Шестопал.

Сорт демонструє цінні господарські ознаки – високу стійкість до антракнозу, септоріозу, не уражується борошнистою росою. Родить щедро і стабільно.

Кущ середньої сили росту, формує прямостоячі пагони.

Ягоди вагою до 1грама, округлі, яскраво-червоні, при достиганні неостипаються. Мякоть ніжного кисло-солодкого смаку.  Можна споживати свіжими, або виготовляти високоякісні продукти переробки, варення.

Сорт набирає популярності серед фермерів і садоводів-любителів.

 

IMG_0094 - Копія

Святкова

Новий сорт червоної смородини, виведений  селекціонерами З.А.Шестопал, Г.С. Шестопал в Львівському філіалі ІС УААН. Відібраний з сіянців від вільного запилення сорту  Червона Віксне. Кущі формує високорослі, прямостоячі пагони. Сорт посухостійкий, невибагливий до умов вирощування, має високу стійкість до грибкових хвороб.

Кисті довгі, рихлі. Ягоди темно-вишневі, при повному достиганні майже чорні, вагою 0,7-1 грам. М’якоть соковита, приємного освіжаючого смаку, без надмірної кислотності. Можна споживати  свіжими, заморожувати, виробляти соки, желе, варення.

Сорт рекомендується для вирощування в фермерських і присадибних господар                 

 

   

                                              

???????????????????????????????    Сніжана

Середньостиглий сорт смородини, отриманий в Львівській  філіалії ІС УААН від схрещування сортів Фертоді піфос і Смоляніновская. Автори сорту, знову ж такі, відомі селекціонери З.А.Шестопал,  Г.С.Шестопал.

Кущі середньогрослі, пагони прямостоячі.

Ягоди середні і великі, вагою від  0,5гр. до 0,9гр., жовті, шкірка тонка, кисті довгі.

Сніжана – високоврожайний сорт, має високу стійкість до грибкових хвороб, добре пристосовується до несприятливих умов, це один із самих вдалих сортів порички з світло-жовтою ягодою української селекції, має високу врожайність.

 

 

 

   ???????????????????????????????                                                                                              Уральська біла

Сорт середньораннього терміну достигання, виведений в Південно-Уральському НДІ плодовоовочівництва і картоплярства від вільного запилення сорту Чулковська. Автор сорту В.С.Ільїн. Новий сорт , зарегістрований  в 2004році.

Кущі середньорослі, слаборозлогі, мають високу життєву силу росту.

Ягоди середньої величини, вагою від 0,6-0,8 гр.,шкірка тоненька, біла, кісточка просвічується. Ягоди вирізняються дуже високими смаковими якостями, солодкий. десертний смак приємно вражає споживача.

Стійкість до грибкових хвороб висока

 

 

 

 

???????????????????????????????Росінка

Пізній сорт червоної смородини отриманий від схрещування сортів Штеплезе і Йонкхер Ван Тетс на Львівській  філіалії ІС УААН, відомими українськими селекціонерами З.А.Шестопал,  Г.С.Шестопал.

Кущі високорослі, найкраще ростуть при підв’язці на шпалеру. Китиці ягід довгі, до 15см, тому кущі в період плодоношення дуже декоративні. Стійкість до хвороб, невибагливість до умов вирощування роблять Росінку перспективним пізнім сортом для України.

Ягоди яскраво-червоні, вагою до 1гр, дещо кислуваті, відмінно підходять для переробки. Достигають з кінця липня, можуть висіти на кущі до кінця серпня.

 

 

В нас саджанці порички можна купити по ціні від 10 до 20гр. Див. прайс.