Виноград
Кристалл
Виноград угорської селекції отриманий від схрещувань гібрида Амурського на Чаллоці Лайош з Віллар блан.
Має середню силу росту, навантаження 60 бруньок на кущ, дуже ранній, 110-115днів, в наших умовах достигає з 20серпня, Лоза дуже добре визріває, сорт морозостійкий, в нас витримує -27, можна вирощувати в неукривним. Кристалл має високу стійкість до грибкових хвороб, при хорошій агротехніці, можна не обприскувати пестицидами, вирощувати екологічно чисту ягоду.
Ягоди білі, злегка сосковидні,середня вага 2гр, приємного солодкого смаку, якби не товста шкірка, то можна було б вживати як столовий. Цукристість 18%, кислотність 6-7г/л, якщо ягоди довго тримати на кущі, то кислотність падає, і може знизитись до 4г/л. Грона до 200г. Сорт високоурожайний, для виробництва вина можна змішувати з більш кислими сортами, наприклад, з Ла Креснтом.
Люсіль — неукривний виноград. Сорт американського походження, витримує зниження температури до -30 градусів, хоча перші два-три роки бажано класти на землю і вкривати снігом. Кущі сильнорослі, лозу необхідно обрізати на 6-8 бруньок, навантаження на дорослий кущ 100-140 бруньок. Даний сорт добре росте і плодоносить в північних областях України, Білорусії. Грона середньою вагою 150- 200г. інколи з крилом, ягода 3-4г. світло-червона з сизим нальотом. Мякоть ослизнена, густа, солодка, смак приємний, шкірка товста, осами не пошкоджується. Цукристість соку 16-18%, кислотність близько 12%. Достигає середина вересня, ягоди довго можуть висіти на кущі, аж до заморозків. Під час достигання Люсіль виділяє приємний квітковий аромат, який розноситься по подвір’ї. Грона даного сорту можуть зберігатись в сховищі до грудня. Їх можна споживати свіжими, виготовляти вина, соки. До хвороб сорт стійкий, обходиться без хімічних обробок, хоча окремі ягоди пошкоджуються мільдью.
Супага
Столовий сорт винограду латвійської селекції, виведений П. Сукатнієком від схрещування сортів Мадлен Анжевін і Двієтіс зіла. Кущі сильнорослі, морозостійкість до -25*, вирощується в напів укривній культурі.
Ягоди круглі, жовтувато-зелені, вагою до 5гр., грона до 400гр. Мякоть не ослизнена, соковита з приємним фруктово-полуничним смаком, солодка. Цукристість висока до 28%, кислотність 5-7г/л. Шкірочка тоненька, при їді не відчувається.
Стійкість до грибкових хвороб, висока, можна вирощувати без хімічних обробок.
Сомерсет сідліс
Кишмишний сорт винограду, відомого американського селекціонера Ельмера Свенсона. Це один із самих невибагливих і морозостійких кишмишів для холодного клімату. Заявлена морозостійкість нище -30*С, дуже висока стійкість до грибкових хвороб, може обходитись без хімічних обробок. Достигають ягоди дуже рано з 20 серпня в Західному Поліссі. Ягоди гарного рожевого кольору, дрібні, вагою 1,5гр, грона щільні 100-150гр. Смак приємний на виноград не схожий, більш фруктовий, кісточка відсутня, рудименти трапляються рідко. Шкірка тонка. Сила росту кущів середня. Даний сорт можна вирощувати для отримання екологічно чистих соків, для отримання ізюму. Грона довго можуть висіти на кущі, не тріщать, не загнивають. В США Сомерсет сідліс є ліцензійним сортом.
Юпітер
Кишмишний сорт винограду, селекції США, виведений в Арканзаському університеті. Кущі середньої сили росту, підвищеної стійкості до морозів, витримує -27* без значних пошкоджень. Морозостійкість в умовах Полісся вивчається, вирощується не укривним. Термін достигання – дуже ранній.
Ягоди темно фіолетові, майже чорні, з густим пруїном, вагою 4-5гр. мякоть м’ясисто соковита, дуже доброго смаку, багата фруктовими тонами, є також, мускатний присмак. Цукристість соку висока 20-24%, кислотність 5-7 г/л. Шкірочка тоненька, але міцна, при їді не відчувається. Грона набирають по 300-400гр.
Грибковими хворобами — мілдью і сірою гниллю, не пошкоджується. Оідіумом, в окремі роки, пошкоджується листя і молоді пагони.
Виноград використовується для сушіння, виготовлення вина, також, на свіжий ринок.
Любава
Столовий сорт виведений Леоновим в Тимірязівській академії від схрещування Делавар розовий і Восторг, Сорт середнього терміну достигання, високорослий, дуже стійкий до грибкових хвороб – вирощується без хім. обробок. Лоза визріває рано і на всю довжину. Заявлена морозостійкість -26, вирощується в неукривній культурі, придатний для арки.
Грона вагою до 500гр, по три на пагін, ягоди зелено жовті, з густим пруїном, вагою 3-4грами, з приємним медовим присмаком. М’якоть неослизнена, рідка, може бути з легкою кислинкою, в недостиглих ягодах, смаку лабруски не має. Заявлена цукристість 17 брікс, кислотність 6-8 г/л.
Безпроблемний сорт, щедро навантажується урожаєм, нормувати, в нашій зоні, обов’язково, інакше не дозріє ягода. Ягода майже не тріщить, оси пошкоджують слабо.
Використовується в свіжому вигляді, дає хороший світлий сік.