Яблуня — характеристика сортів
Природній напівкарлик, формує строгу колону з міцною деревиною і короткими бічними гілками, плодові кільчатки густо розміщені на стовбурі і гілочках. Сорт осіннього строку достигання, характеризується високою стійкістю до грибкових хвороб, в тому числі і до парші, хорошою морозостійкістю, схильний до перевантаження урожаєм, потребує нормування зав’язі.
Плоди не великі (80-100г) покриті червоним розмитим рум’янком, соковиті, дещо кислуваті, м’якоть не щільна, біла, біля шкірки буває червонувата, використовуються для переробки — повидла, пастили та ін. Достигають в другій декаді вересня, зберігаються до листопада. Плоди чисті без пошкоджень паршею, відносно стійкі проти плодожерки.
Колоновидні яблуні часто використовуються в дизайні, гарно виглядають в групових насадженнях, можна ними обсаджувати алейки, клумби, грядки. Щоб не втратити декоративність необхідно слідкувати, щоб верхівка росла в один стовбур. Схема посадки на середньо рослій підщепі 50- 80см в ряду, міжряддя – 2м.. можливі двохрядні посадки.
Аріва
Зимовий сорт яблуні, який є імунним до парші і борошнистої роси, виведений в Швейцарії в 1991р, від схрещування Голден Делішеса і імунного А-849/5. Дерева стриманого росту, формують компактну крону, дуже швидкоплідні і урожайні, Сильно первантажуються вже в перший рік плодоношення, обовязково, потрібно проводити прорідження плодів.
Яблука в Аріви округлі, набирають яскравий червоний колір, майже на всій поверхні плоду, злегка смугасті, середньою вагою 150-180гр. Знімальна стиглість, на Поліссі, з 15-20 жовтня. Яблука не опадають, міцно тримаються на дереві. Мякоть злегка кремова, досить щільна, така як в Пінови, або щільніша, приємного солодкуватого смаку, кислинка не помітна, можна споживати прямо з дерева. Лежкість плодів досить добра – до березня, квітня в звичайному погребі, в сухому можуть в’янути.
Цікавий сорт, стійкий до грибкових хвороб, плодожеркою пошкоджується слабо, добре переносить весняні заморозки під час цвітіння, добре запилюється. Аріва вже проходить випробування в багатьох садах України.
Ранньоосінній сорт яблуні селекції Інституту садівництва УААН. Дерево сильноросле, сорт інтенсивного типу плодоношення. Вирізняється високою зимостійкістю в умовах Полісся. Сорт імунний проти парші, високостійкий проти борошнистої роси. Дерева дуже облиственні, листя темно-зелене, чисте без ознаків хвороб. В плодоношення вступає рано, на 3-4 рік, на 54-118. Старші дерева можуть плодоносити періодично.
Плоди великі (160 — 260г. максимально 350гр) покриті густим червоним рум’янком, при дозріванні можуть осипатись.
Смак десертний, кисло-солодкий, збалансований вміст цукрів і кислот, 5 балів, м’якоть кремова, соковита, з відчутним присмаком дюшесу. Гарний смак Амулет успадкував від Рубіна чеського, але успадкував і середню урожайність.
Достигання розтягнуте, з початку до кінця вересня, в холодильнику зберігаються до січня. Плоди високотехнологічні, придатні для виготовлення марочних соків, пюре, для дитячого харчування.
Бені Шогун
Пізньозимовий сорт яблуні Бені Шогун, є клоном сорту Ятака, який є також бруньковою мутацією знаменитого японського сорту Фуджі. Сорту Фуджі потрібно довгий період вегетації, тому його в Україні можна вирощувати тільки в південних областях, а от Бені Шогун достигає на два-три тижні раніше і тому пробуємо його садити в північних областях.
Даний сорт генетично є сильнорослим, тому краще його щеплювати на напівкарликову підщепу, тільки не на М-26, тому що достигання на ній затягується. За деякими даними сорт має середню морозостійкість і дерева можуть пошкоджуватись бактеріальним опіком.
Останні зими були мало морозними, при температурі в січні -27 градусів на наших деревцях підмерзань не спостерігалось. Паршою листя і плоди пошкоджуються середньо. Щоб отримати чисті плоди необхідно 3-4 обприскування фунгіцидами.
Плоди середніх розмірів 150-180гр, рум’яні, дуже гарні на вигляд , злегка вкриті пруїновим нальотом. Знімати, в нашій зоні, необхідно якомога пізніше з 15-20 жовтня.
М’якуш в міру щільний, насиченого жовтуватого кольору, дуже соковитий, смак солодкий без кислоти, можна їсти прямо з дерева. Проте, яблука добре зберігаються до квітня і довше. Під час зберігання не в’януть, і не втрачають товарності і смакових якостей. На жаль, із-за не достатньої кількості тепла, не набирають екзотичного присмаку і аромату в нашій місцевості.
Даний сорт потребує більш детального вивчення, і залишиться, скоріше, любительським сортом.
Глостер
Пізньозимовий сорт яблуні німецької селекції отриманий від схрещування сортів Глокенапфель і Ріхард Делішес.
Дерева даного сорту відзначаються великою силою росту, крону формувати важко, основні гілки відходять від провідника під гострим кутом, квіткові бруньки закладаються на кінцях приростів, потрібна кваліфіковане обрізування. Глостер краще вдається на карликових підщепах, в плодоношення на яких вступає на 3-4 рік.
Плоди темно-червоні з ледве помітними білими крапками, конічні, дуже гарні, середньою вагою 150-180гр.
М’якоть середньої щільності, кремова, соковита, доброго смаку, є своєрідний присмак і аромат, дещо кислуваті. В холодильних камерах берігаються добре до березня-квітня, в звичайних погребах — гірше, кислоту втрачають повільно. Знімальна стиглість настає пізно, з 10-15 жовтня.
Морозостійкість, в умовах України, достатньо висока. До парші сорт не стійкий, необхідні обприскування фунгіцидами.
Слід зазначити, що Глостер має дуже життєздатний пилок і є дуже хорошим запилювачем для більшості сортів, що одночасно квітують. Із-за складності вирощування Глостер втрачає інтерес в садівників.
Сорт американської селекції, осіннього строку достигання. Дерево формує компактну крону, достатньо зимостійке в зоні Полісся, високостійке проти парші і борошнистої роси.
Сорт швидкоплідний, в плодоношення вступає на 2-3 рік росту в саду, дуже урожайний. Плоди великі 150-190г, темно-червоні, дуже соковиті, відмінного кисло-солодкого смаку. Дозрівають на початку вересня, зберігаються два тижні, в холодильнику 2 місяці. Придатні для виготовлення високоякісних соків. Плоди недостатньо стійкі до плодових гнилей, особливо у дощові роки, в місцях з підвищеною вологістю.
Сорт цінується за високі смакові якості, невибагливість до умов вирощування, високу щорічну урожайність, високу зимостійкість.
Пізньозимовий сорт яблуні американської селекції, отриманий від численних насичуючих схрещувань імунної форми Malus floribunda і сортів Голден Делішес, Старкрімсон, Мекіншош і Рем Бьюті. Сорт успадкував ген Vf, і є імунним до п’яти рас парші, до інших грибкових хвороб слабосприятливий, до бактеріального опіку не стійкий.
Дерева середньої сили росту, швидкоплідні, плодоносять щедро і щорічно. Дуже легкий у формуванні крони — скелетні гілки відходять від провідника під тупим кутот. Морозостійкість, в умовах Полісся середня, -32 витримують з незначними підмерзаннями. Ентерпрайз, в нашій зоні, сприятливий до хвороб кори. Плоди середніх розмірів, округлі, дуже гарні, майже вся поверхня вкрита темно-червоним розмитим рум’янком. Смак приємний, кисло-солодкий, оцінюється в 4,5 балів. Яблука смачні, збалансовані цукор і кислота, є своєрідний присмак, аромат слабкий. М’якуш не щільний, ( такий як у Флоріни) зеленкуватий, з прожилками. Плоди необхідно знімати максимально пізно, в третій декаді жовтня, споживання з листопада по березень. На кислих ґрунтах плоди можуть ловити підшкірну плямистість, необхідні обприскування препаратами кальцію.
Едера
Ранньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення селекції Інституту садівництва УААН. Довгий час сорт належав до клубного на території України. Вирізняється швидкоплідністю, щорічним плодоношенням, середньою урожайністю високотоварних плодів гарного темно-червоного кольору, імунністю до парші, високостійкий до борошнистої роси, зимостійкість висока. Дерево швидкоросле, сорт дуже високорослий, важкий у формуванні крони, квіткові бруньки закладає на кінцях приростів.
Плоди великі, вагою 170-220г, окремі до 400г, ширококонічні. Для отримання великих плодів необхідне проріджування завязі, як і для більшості сучасних сортів. М’якоть кремова, соковита, доброго солодкуватого смаку, кислинка майже не відчувається. В м’якоті чуть не вистачає соковитості, про те смак споживачам подобається. Знімальна стиглість настає на початку жовтня, споживча з листопада по січень. Використання плодів універсальне. Едера кращий смак набирає в південному Поліссі. В аномальну теплу осінь 2019 року великі плоди Едери швидко перезріли у сховищі, на це ще вплинув, можливо, запізній збір плодів — середина жовтня.
Калвіль сніговий
Зимовий сорт яблуні української народної селекції. Дерево високоросле, зимостійке, стійкість до хвороб середня. Плодоносить щедро і щорічно. Плоди середніх і великих розмірів, соломянисто-жовті, інколи з рум’янком на сонячній стороні, приємного кисло-солодкого, освіжаючого смаку, соковиті. В підвалі лежать до лютого, знімаються з дерева на початку жовтня. Хоча сорту більше ніж двісті років, він не втратив своєї актуальності і цінується за невибагливість до умов вирощування, щорічну і високу урожайність, приємний смак плодів. Сорт не схильний до періодичності, щорічно плодоносять навіть старі дерева на сіянцевих підщепах.
Останнім часом відновлюються промислові насадження Калвіля снігового, як кращого жовтоплідного сорту для північних областей України. До недоліків відносимо — сприятливість до парші і середній розмір плодів.
Катерина
Пізньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення виведений в ІС УААН. Сорт середньорослий, достатньо зимостійкий в умовах Полісся, швидкоплідний, починає плодоносити на 3-4 рік. Плодоношення щедре і щорічне. До грибкових хвороб середньостійкий, необхідні профілактичні обробки від парші.
Плоди великі, 160-190г, конічні, мають хороші смакові якості, м’якоть щільна, соковита, кремова, добре зберігаються до травня, споживати можна з листопада місяця. Смак і структура м’якоті нагадує Голден Делішес, тільки грушевий присмак відсутній, а ще більше плоди нагадують Пінову, і кольором, і смаком. Забарвлення плодів не яскраве, розмитий полосатий рум’янок на сонячній стороні, при дозріванні робиться більш інтенсивний. На старших деревах плоди можуть дрібнішати, тому необхідне омоложуюче обрізання і прорідження плодів. Катерина, один з сортів, плоди якого набирають високі смакові якості в умовах півночі України.
Коштеля
Старовинний пізньоосінній сорт яблуні польського походження, дуже популярний в Західній Україні, Білорусії. Дерево високоросле, зимостійке, сприятливість до грибкових хвороб середня, може обходитись без обробітку пестицидами. В плодоношення на сіянцевій підщепі вступає пізно, краще вдається на карликовій або напів карликовій підщепі. В старшому віці схильне до періодичності в плодоношенні, тому необхідно проріджувати зав’язь, якість плодів при цьому покращиться. Слід враховувати, що хорошого смаку набирають тільки жовті, добре окрашені яблука, дрібні і зелені будуть не такі смачні.
Яблука в Коштелі великі, яскравожовті з легким загаром і численними підшкірними яскравими крапками, достигають з кінця вересня до середини жовтня, і зразу їх можна споживати. М’якоть щільна, дуже соковита, солодка без кислинки, має гармонійне співвідношення цукрів і приємний присмак, тому яблука дуже подобаються і дітям, і дорослим. Лежать вони до січня і довше, в’януть, але смаку не втрачають.
Коштеля популярна в любительському садівництві.
Моді
Зимовий сорт імунної до парші яблуні, виведений в 1982р. в Італії в результаті схрещування сортту Гала і імунної Ліберті. Сорт названий в честь відомого художника Амедео Модільяні, якого знайомі називали Моді.
Художник малював яскраві жіночі портрети, особливо вирізняючи червоний колір.
Яблука в повній мірі відповідають назві — дуже гарні, насичений темно- червоний колір, інколи переходить в бордовий, видовжена форма вигідно вирізняє цей сорт від інших. Мякоть світла, злегка кремова, щільність вище від середньої, але не «дубова». Смак дуже приємний, відчувається цукор, кислота не відчутна, але вона є, тому яблука не стають прісними. Є, також, приємний присмак, який в процесі зберігання підсилюється.
В нашій місцевості знімаються яблука пізно – середина жовтня, опадання яблук не значне, не більше ніж в інших сортів. Розмір яблук середній 150- 200гр. Для отримання більших яблук необхідне проріджування завязі. Зберігаються плоди дуже добре, не вянуть, не хворіють підшкірними плямистостями, залишаються соковитими навіть в достатньо теплих сховищах.
Дерева сильнорослі, прирости товсті і довгі. Морозостійкість вивчається, можливо, достатня для більшості районів України. Сорт Моді цікавий для підсобних господарств, для фермерів, для вирощування екологічного яблука, на свіжий ринок.
Рубінола
Ранньозимова яблунька, імунна до парші, виведена в 1980р, в Чехії, в результаті схрещування імунної Прими і Рубіна Чеського. Дерева сильнорослі, краще вдаються на карликових підщепах, на яких швидко вступають в плодоношення.
Яблука великі, вагою 180-220гр, часто завязуються пучками, необхідне прорідження плодів, сильно сплюснуті з полюсів, дуже гарний окрас – більшість червоного, є штрихи жовтувато-помаранчеві. Мякоть насичена, кремова, середньої щільності, в міру соковита,дуже смачна. За смаковими якостями, це дуже вдалий чеський імунник, дуже добре збалансовані цукор і кислота. Чудовий смак яблука вже мають при зйомі з дерева, це кінець вересня, початок жовтня. При зберігані в звичайному погребі швидко втрачають кислоту і робляться прісними, хоча зберігаються до березня і довше. Найкраще зберігати в холодильнику при пониженій температурі.
Без обробок пестицидами, в окремі роки, яблука і листя пошкоджуються паршею в незначній мірі.
Рубінола, один із найсмачніших імунних сортів, перспективний для вирощування в Україні, гарні відгуки про цей сорт з Білорусії.
Зимовий сорт яблуні канадської селекції, отриманий від схрещування Мекінтош і Жовтий Ньютаун. Дерево середньо росле, зимостійке, паршою пошкоджується середньо. В пору плодоношення вступає , пізніше, не є швидкоплідним сортом, але родить щедро і щорічно, в старшому віці плоди дещо здрібнюються, необхідне омоложення крони. Плоди середні і великі (120-180 г.), гарні, темно-червоні з сизим нальотом. Смак відмінний, кисло-солодкий з сильним присмаком карамелі, м’якоть біла. Знімальна стиглість наступає з кінця вересня, споживча з середини жовтня, зберігаються до лютого. Достиглі плоди дозрівають неодночасно, дещо опадають, можливий збір в два прийоми. Цінується за гарний смак плодів і невибагливість до умов вирощування.
Спартан один з найкращих ранньозимових сортів. Чудовий смак, аромат і дуже привабливий зовнішній вигляд запамятаються споживачеві.
Ранньозимовий сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення виведений в ІС УААН від схрещування Хонейголд х гібридна форма SR 0523. Сорт середньорослий, зимостійкий в умовах Полісся, дуже швидкоплідний, починає плодоносити на 2-3 рік після посадки в сад на підщепі Р-60. Плодоношення щедре і щорічне. Скіфське золото імунне до чотирьох рас парші і високостійке до борошнистої роси. До ґрунтів вибагливе, особливо погано росте при нестачі калію. Яблунька дуже щедра, і тому сильно перегружається, проріджування плодів в період росту обов’язкове, як і для більшості сучасних сортів.
Плоди великі, 160-190г, максимально 300гр. конічні, мають прекрасні смакові якості, м’якоть не щільна, соковиті, добре зберігаються до березня, споживається з жовтня. Забарвлення плодів зелено-жовті інколи з рум’янцем, гарна форма, гарний товарний вигляд. Обривають плоди з 25 -30 вересня. Сорт дуже добрий для виробництва соків.
Скіфське золото гарний жовтоплідний сорт придатний для вирощування органічної продукції. На нашу думку — Скіфське золото найкращий пізньоосінній сорт.
Пізньозимовий сорт яблуні французької селекції. Дерево середньоросле, зимостійкість середня, але достатня для Західного Полісся. Сорт імунний до парші і високостійкий до борошнистої роси, до умов вирощування невибагливий. При відсутності нормування урожаю плоди здрібнюються, дерева перевантажуються, і тому в старшому віці можуть плодоносити періодично. Плоди середні і великі, округлі, з гарним малиново-фіолетовим забарвленням, з численними білими підшкірними крапками, з сизим нальотом. Смак простий, солодкий, з незначною кислинкою, м’якоть щільна, кремова, соковита. Знімати яблука потрібно пізніше – з середини жовтня, споживання з листопада по червень. В кінці зберігання втрачають кислотність, і стають прісними.
Безпроблемний сорт — яблука чисті, без пошкоджень паршею, без плямистостей, дуже добре зберігаються, мало гниють, стабільно плодоносить.
Флоріна найкращий сорт для нашої кліматичної зони, як для промислового і любительського вирощування.
Пінова
Пізньозимовий сорт яблуні, виведений в Німеччині за участю сорту Голден Делішес і Клівія. В нашій зоні (Західне Полісся) демонструє високу морозостійкість, середню стійкість проти грибкових хвороб, високу урожайність плодів високих смакових якостей. Дерево швидкоросле, легко формує крону, гілки відходять від провідника під кутом близьким до прямого. Дуже швидкоплідне, на насінневій підщепі вступає в плодоношення на третій рік. Плоди червоно-штрихуваті, в загущеній кроні менш забарвлені, дещо не стабільні за розмірами. Знімальна стиглість наступає з початку жовтня, по можливості необхідно знімати пізніше, при відсутності сильних заморозків — аж до 20 жовтня. При пізньому зборі кислинка зникає і плоди готові до споживання. Найкраще зберігаються в вологому сховищі, в сухому будуть в’янути, так як мають дуже тонку шкірку.
В процесі зберігання забарвлення стає більш насиченим, кислотність втрачається, смак поліпшується. М’якуш в плодах кремовий, дуже щільний, і дуже дрібнозернистий, мають сильний аромат. Дегустаційна оцінка смаку—4,8 балів. Дерева Пінови вибагливі до ґрунтів і до вологи, на бідних ґрунтах ростуть погано, особливо на низькорослих підщепах. При нестачі вологи скидають плоди, інколи листя, після дощів можуть повторно цвісти. Дерева даного сорту потребують гарного догляду.
Осінній сорт яблуні інтенсивного типу плодоношення, виведений в Інституті садівництва УААН. Дерево слаборосле, формує компактну крону. В плодоношення вступає з 2-3 річного віку на 54-118. Плодоносить щедро і щорічно, швидко нарощує урожайність. Зимостійкість вище середньої, стійкість до грибкових хвороб середня. Паршею пошкоджується дуже мало, в окремі роки зовсім не хворіє, а от борошнисту росу ловить, правда не критично.
Плоди великі, середньою вагою 160-200г, конічні, яскравого червоного кольору. М’якоть ніжна, кремова, дрібнозерниста, дуже смачна- кисло-солодка. Знімальна стиглість наступає в середині, чи в кінці вересня вересня, найкращий смак набирає через місяць, зберігаються плоди до листопада. Сорт Теремок набирає популярності в садоводів-любителів і фермерських господарствах за швикоплідність, гарне забарвлення плодів, високу урожайність і насичений смак.
Пізньозимовий сорт яблуні чеської селекції, отриманий від схрещування сортів Рубін і Ванда. Сорт є імунним до парші, високостійкий до борошнистої роси.
Дерева Топаза мають середню силу росту, крону формують добре, плодоношення змішане – на кільчатках і плодових прутиках.
Плоди округлі, сильно стиснуті до полюсів, середньою вагою 180-220грамів, жовті з полосатим рум’янком, що покриває майже весь плід. Знімальна стиглість настає з 10 жовтня, можна тримати до 20-25 жовтня.
М’якоть в міру щільна, соковита, має насичене кремове забарвлення. Зняті з дерева яблука дещо кислуваті в Західному Поліссі. Кислоту втрачають повільно, тому споживати їх можна з березня, особливо смачні під кінець зберігання — в травні. Є в них приємна кислинка, хороший цукор і присмак, це одне з найсмачніших яблук на цей час.
Морозостійкість сорту вище середньої, при температурі більше -32 може злегка підмерзати. Більше від інших листя даного сорту полюбляє зелена яблунева тля, необхідно слідкувати, щоб вчасно провести обприскування.
Топаз – цінний імунний сорт для вирощування органічної продукції.
Правильна посадка яблуні — гарантія успіху.